Blog > Komentarze do wpisu
Mazurek cytrynowy
Dla amatorów kwaśnych smaków. Oprócz tego, że smakował mi i mojej teściowej jest kilka innych powodów, dla których warto go polecić,szczegóły w przepisie.

Oryginalny przepis znajduję się tutaj

Ciasto kruche:
-150 g mąki pszennej

-100 g mąki ziemniaczanej
- 50 g cukru
-150 g masła
- 1 jajko

Proporcje odpowiednie na formę o wymiarach 33 cm x 26 cm  (może być mniejsza)

Do miski przesiać mąkę pszenną i ziemniaczaną. Dodać cukier, pokrojone na kawałki masło oraz jajko. Rozetrzeć palcami masło z mąką, następnie zagnieść szybko ciasto łącząc wszystkie składniki w jednolitą kulę (aby połączyć składniki można zwilżyć dłoń wodą). Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę. Ja często świeże ciasto wkładam do formy i dopiero wtedy wkładam do lodówki. Po godzinie piec w temp. 160st.przez około 35 - 40 minut na złoty kolor.

Krem cytrynowy (lemon curd)
- 3 cytryny (skórka i sok, nie za duże)
- 3 jajka
- 100 g cukru
- 100 g masła (bardzo zimnego)

Wykonać dokładnie ze wskazówkami autorki: lemon curd

Cytryny w syropie:
-1/2 szklanki wody
-1/2 szklanki cukru,
-2 cytryny pokrojone w cienkie plasterki

Zagotować wodę z cukrem, dodać plasterki cytryny i gotować na małym ogniu przez 30 minut. Cytrynę wyłożyć na papier do pieczenia, ostudzić.

Bezy

Zakupić:-)

Na upieczony spód mazurka wykładamy krem (ok. 1szkl.), układamy cytryny w cukrze a przed podaniem całość posypujemy pokruszoną bezą. Jeśli zrobimy to wcześniej beza namięknie i nie będzie już taka apetyczna.C

Ciasto kruche  z tego przepisu nadaje się idealnie na tarty owocowe  zatem w sezonie owocowo-tartowym będzie moim No.1.

Krem natomiast znajdzie wiele zastosowań- w przedświątecznym ferworze  zrobiłam go za dużo więc przełożyłam nim wafle i naleśniki. Wafle wystąpiły w wersji cytrynowo-kajmakowej (2 warstwy kajmaku, 1 kremu cytrynowego) a naleśniki z dodatkiem serka bielucha z cukrem waniliowym. Krem w obu odsłonach smakował znakomicie.

Smacznego!





środa, 25 kwietnia 2012, dworcowa18

Polecane wpisy

  • Tarta z truskawkami

    Prosta, piękna, smaczna, pachnąca latem i znikająca za szybko ;-) Składniki : Ciasto kruche: -120 g mąki pszennej -80 g mąki ziemniaczanej -20 g cukru -120 g ma

  • Tarta a

    Sycąca, aksamitna w smaku, raczej na chłodniejsze dni, zadowala nawet te podniebienia, które przedkładają schabowego nad francuskie przysmaki (tym przypadku szw

  • Tarta z cukinią

    W wersji dla Najlepszego z Mężów spód tarty zastępuję ziemniakami (patrz przepis na zapiekankę z brokułami). Cała reszta- rewelacja! Składniki na farsz: -3 śred

  • Tarta truskawkowa

    Kuchnia francuska jest zdecydowanie jedną z moich ulubionych, zwłaszcza, jeśli chodzi o wypieki. Z każdorazowej podróży do kraju nad Sekwaną przywożę, oprócz za

  • " Tarta jabłkowa II "

    Ze specjalną dedykacją dla mojej Starszej Siostry która bardzo lubi takie ciacha :) Składniki: 20 dkg mąki pszennej 10 dkg masła 1 szczypta soli 1 łyżka cukru